Tijdens verschillende online bijeenkomsten presenteerden architect Marc Reniers en landschapsarchitect Gerwin de Vries vier denkrichtingen. Omdat we zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid willen geven om mee te denken, vond er een extra online bijeenkomst plaats op 20 oktober.

Samen met Marc en Gerwin blikken we terug op online gesprekken.
Hoe hebben jullie de online gesprekken ervaren?
Marc: “De gesprekken die we met mensen hebben gevoerd waren positief en erg waardevol. Het feit dat de oude Thomas a Kempisweg verdwijnt en ruimte maakt voor een groene openbare ruimte, biedt veel mogelijkheden."
Gerwin: "Natuurlijk moeten we extra woningen gaan bijbouwen, een boodschap waar niet iedereen direct om juicht. Toch zijn mensen na het zien van de meeste denkrichtingen opgelucht. Ze krijgen een idee hoe het wordt en zien welke mogelijkheden dit biedt voor de buurt. Er komen duurzame en kwalitatieve woningen voor terug, met veel aandacht voor groen en genoeg parkeergelegenheid.”
Door corona moesten de gesprekken op het laatste moment online plaatsvinden. Hoe ging dat?
Marc: “In totaal hebben we in verschillende rondes met zo’n 35 deelnemers gesproken. We gingen daarbij in kleine groepjes van maximaal 7 of 8 personen in gesprek. Daardoor hebben we echt naar elkaar kunnen luisteren."
Gerwin: "Dat is een mooie bijkomstigheid van de coronasituatie. Voorheen organiseerden we bijeenkomsten in zalen voor meer dan 50 man. Een stuk minder persoonlijk, je hoort dan toch minder mensen. Doordat we online in kleine groepjes hebben gesproken, hebben we hele goede suggesties gehoord, waar wij zelf niet direct aan hadden gedacht.”

Welke suggesties zijn jullie bijgebleven?
Gerwin: "Teveel om allemaal op te noemen, maar we zullen er een paar uitlichten. Zo werd er tijdens de online bijeenkomsten gevraagd of de poorten in de gebouwen groter konden worden gemaakt. Een goed idee, want het geeft niet alleen een luchtiger effect, maar werkt ook nog eens uitnodigend. Ook opperde iemand om een zonnestudie uit te voeren: onderzoeken hoe de zon op het bouwblok en de omgeving schijnt. Licht en schaduw vertellen veel."
Marc: "Daarnaast kregen we meerdere keren te horen dat de noordkant van het gebouw tegen het spoor aan hoger zou mogen worden. Die keuze snap ik heel goed, maar omdat we met bepaalde randvoorwaarden te maken hebben (beperken van geluid, trillingen en geur) moeten we kijken wat hier mogelijk is. Het is fijn dat mensen de moeite nemen om mee te denken. Samen kom je écht verder. De online buurtgesprekken zijn daarom van onmisbare waarde voor dit project.”
Je kunt nog 4 dagen meedenken via deze site
Naast de online bijeenkomsten kun je ook meedenken via deze site. Je kunt nog 4 dagen
reageren op de vier denkrichtingen van de architecten. Vrijdag 13 november om 16:00 uur wordt de tweede participatieronde gesloten. De architecten nemen de reacties mee in het verdere ontwerp, dat tijdens de derde participatieronde gedeeld wordt. Naar verwachting start de derde participatieronde begin 2021.